Historik eller hur det började

Året 1930 kom mina farföräldrar med sin då 3-årige son (min far) till Sverige från Danmark. Arbetslösheten var svår på 30-talet och familjen sökte hitta försörjning. Till att börja med arbetade farfar som dekorationsmålare; han målade väggar och tak i allt från trapphus till biografer. En period hade de antikaffär men snart började de med lampskärmar. Firma Niels Peter Petersen hade en stor atelje på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. De hade ett antal sömmerskor som satt och sydde medan bud levererade till Böhlmarks, NK och andra kunder.

Efter mina föräldrars bortgång fick jag ärva flyttkartonger med guldband, tyger och lampskärmsställningar. Båda mina föräldrar kunde sy lampskärmar och jag började sy mest som del i sorgearbetet, men insåg snabbt att jag ju satt på ett kulturarv! Jag började gå kurser för att lära mig alla detaljer, och insåg att detta är ett spännande hantverk, samt att man aldrig blir fullärd!

Vår butik finns i Grillby utanför Enköping. Där har vi allt från tyger, lindband, stommar, lampskärmsfoder, lampskärmar av både tyg och pergament, samt äldre sybehör och kuriosa. 

Kolla gärna in vår webbutik där mycket av det vi säljer finns att beställa. Varmt välkomna in till vår butik om ni vill se mer produkter. 

Våra öppettider är tordagar 16-18, fredagar 12-16 samt lördagar 10-14.

Det går också jättebra att komma annan dag eller tid om man hör av sig innan. Boka gärna egen tid via mail eller telefon.

Torsdagen 21/3 håller vi stängt, men vi har öppet som vanligt följande fredag.

Se facebook eller instagram för eventuella avvikelser, om vi med kort varsel måste stänga butiken.

Besök oss

Storgatan 21, 749 52 GRILLBY

Ring oss

+46 (0) 73 626 9063

Kontakta oss

atelje.vestskov@gmail.com

Bilder och hemsida av Peter Vestskov